Határozd meg a célokat és hogyan fogod azokat mérni

Inbound marketing kampány 2. rész

A két leggyakoribb kampány cél a márkaismertség növelése és a lead generálás. Mindenki minél ismertebbé szeretné tenni a saját márkáját, és mindenki szeretne új ügyfeleket. A kkv-k esetében, ha a célokról és a mérésekről van szó, akkor érdemes odafigyelni több dologra.

Márkaismertség növelése

A márkaismertség növelését nagyon bonyolult mérni, de nem lehetetlen. Azok a közép- és nagy cégek, akik sokat költenek reklámra, negyedévente vagy félévente, de legalább évente piackutató cégek segítségével mérik a márkaismertséget.

A kicsik legnagyobb része semmit nem mér, pedig lehetne.

Globálisan elmondható, hogy minden új látogatóval, minden feliratkozóval a hírlevélre és új rajongóval a social media oldalon erősödik a márkaismertség.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy látogató 1%-os növekedést eredményez. Viszont ha pl. a célcsoport 20.000 fős és ebből 10.000 a social oldal rajongója, akkor a célcsoport 50%-át sikerült elérni minimum egyszer, amikor rajongó lett.

Sajnos a rajongóinkat organikus eléréssel, azaz posztolással nem tudjuk elérni 100%-ban, de még 10%-ban sem, csak jóval kisebb arányban. A rajongók 100%-os elérése fizetős kampánnyal lehetséges, így lehetséges a célcsoport 50%-os elérése.

A márkaismertség 3 alapszabálya: sok kampány, gyakori kampány és nagy kreatív.

Akár offline, akár online kampányról van szó, ez az alapfeltétel ahhoz, hogy a márkaismertség megmozduljon.

Sokkal egyszerűbb egy új márkát felturbózni, azaz 10-20-30%-os márkaismertséget biztosítani, mint egy nagyon ismert márkát megmozdítani előre. Ugyanis aki elérte már a 80% ismertséget, ott nagyon nehéz. Nagyon sok pénzre, rendkívül gyakori kommunikációra van szükség ahhoz, hogy a márkaismertség erősödni tudjon mondjuk 2-3%-ot, ami a hibahatár. Tehát csak akkor mondhatjuk sikeresnek, ha a márkaismertség erősödése több, mint 3%.

Tehát sokat, gyakran és nagy kreatívokkal.

Display kampányok

Azok, akik nem mérnek legalább évente márkaismertséget, azoknak a sima display kampányok használata kidobott pénz.

A kkv-k általában azt gondolják, hogy 1-3 M Ft értékű display kampányok új érdeklődőket, új ügyfeleket fognak hozni. Majd kiderül, hogy látogató is alig van a weboldalon ahhoz képest, hogy mekkora költsége volt a kampánynak.

Display kampányokat lehetséges és kell is használni a márkaismertség növeléséhez, de csak sokat, gyakran és nagy kreatívokkal. Sajnos ez pár millió Ft-al lehetetlen, vagyis nem fogja elmozdítani az ismertség mércéjét akkora különbséggel, hogy bizonyítani lehessen a kampány sikerét.

Sokszor látni, hogy a kkv-k szeretnének lead-eket generálni és erre display kampányokat használnak, ami után nagy csalódások következnek.

Azt kell megérteni, hogy ami nem mérhető, az nem is létezik. Csupán a l’art pour l’art display kampányoknak nincs értelme.

Ennek ellenére display kampányokat mindenképpen szükséges használni nagyon pici összegekkel (50-100 e Ft) is remarketing esetében.  Akár AdWords, akár Facebook csatornán.

Így tudod elérni azokat, akik jártak már egyszer a weboldaladon, vagy landing oldaladon, de elment más weboldalra, vagy a Facebook-ra.

Tehát ebben az esetben kötelező display kampányokat használni akár kis összegekből, mert itt a visszacsábítást próbáljuk elérni. Így lehetséges több lead-et, több konverziót elérni  kampányokból.

A kkv-k külön márkaismertségi kampányokat nem nagyon szoktak csinálni, mert a kampánycél inkább a lead generálás. Ez azt jelenti, hogy olyan kampányokat készítenek, ahol a cél új ügyfelek, de legalább új érdeklődők megszerzése.

Ez érdeklődőket jelent, amiből lehet ügyfél, ezért a célokat szerencsés konkretizálni, azaz kézzelfoghatóvá tenni. Vagy az eddigi kampányok eredményeiből kell kiindulni, vagy a piaci átlagot kell alapul venni. Ha sikerül versenytárs számait megtudni, az a legjobb.

A nagyon nagy piaci konverziós átlag 100 látogatóból 3 konverzió. Ez lehet a kiindulópont azoknak, akik eddig nem csináltak kampányokat, vagy nincsenek rögzítve az eddigi eredményeik.

Ha ennél jobbak az eredmények, akkor jó, ha rosszabbak az eredmények, akkor rosszabb kampányról beszélünk.

Célok meghatározása

Egy lead generáló kampány tervezésénél a célok meghatározása a budget méretétől függ.

Lead

A kampány célja egy konkrét lead szám, és vannak korábbi adatok. Ebben az esetben ki lehet számolni, hogy mennyi pénzre lesz szükség a meghatározott számú lead eléréséhez.

Budget

Ha a budget van meghatározva és vannak korábbi adatok, akkor ki tudod számolni, hogy mennyi lead-ed lesz a kampányból.

Van budget, de nincsenek korábbi adatok, akkor csak becsülni tudunk, hogy ebből az összegből mennyi lead hozható be.

Egy kampány esetében a célok meghatározása több dologtól függ, de leginkább a korábbi kampány adatoktól, a piaci átlagoktól, képesek vagyunk-e nem csak display-ben gondolkodni, illetve mekkora a budget.

A mérés tekintetében nagyon egyszerű a helyzet. Szinte minden esetben elegendő lesz a Google Analytics, amiben megtalálhatóak a kampány riportok, csak előtte a linkeket címkézni kell.

Hozzászólás